Monday, July 18, 2016

RAMADHAN 2016 (BUKAK POSA RAMAI2)







Biasala bila tiba bulan puasa antara kenangan yg best ialah bukak puasa ramai2. Keluarga mertua saya memang besar dan bila ada kesempatan kami akan berbuka kat rumah mertua saya baru riuh sikit. Ada jugak majlis berbuka dengan sahabat2 ..meriah jugak.


RIZAL

Sunday, July 17, 2016

LEPAK2 DI LAKE CLUB PUTRAJAYA







Few months back dpt jemputan majlsi hari jadi anak kawan baik saya kat putrajaya. Dia buat kat lake club sebab dia member so dpt good price. Sebelum majlis sempat lepak kat tepi tasik putrajaya tu ..memang best ....


RIZAL

JAMU MATA DI KIM PEUN (KEDAI PERABOT HOTEL TERPAKAI)








Kedai ni dekat dengan ofis saya. Kadang2 kalau ada kawan yang nak ajak pergi usha tempat tu saya akan temankan . Memang cantik cuma kebelakangan ni harga dia agak tak berapa mampu milik .


RIZAL

Monday, June 13, 2016

MAKANAN ANTARABANGSA DI UIA












Kat UIA ni memang ramai pelajar antarabangsa. Jadi banyak kedai makan yang sediakan makanan2 yang berasal dari tempat pelajar2 tu. Bagi kita org tempatan ni bagus jugak sekali-sekala cuba makanan2 yg jarang kita makan ni.


Mahallah Ali adalah antara tempat ada café yang sediakan banyak pilihan makanan antarabangsa terutama dari timur tengah. Rasa mungkin agak janggal sebab bukan kebiasaaan kita tapi apa salahnye sekali-sekala...


Cuba lahhh ..


RIZAL

SEDEKAH BERAS DI SURAU HAMDANI










Sebelum bulan puasa hari tu ada program sedekah beras di surau tempat saya SURAU HAMDANI. Satu program yg sangat bagus hasil initiative sahabat saya Ustaz Najahuddin Lateh. Ketua Kampung Haji Masadan hadir untuk berikan sumbangan kepada penerima.


RIZAL

AIR KUNANG-KUNANG






Resepi ni sangat simple dan sedap. Saya dapat dari sahabat baik saya Azhar Omar yang 'culik' resepi ni dari satu restoran di lembah kelang ni. Kali pertama cuba terus jatuh cinta dan dah jadi hidangan wajib kalau saya buat open house. Ada jugak few times masa sedara kawin disuruh untuk buat air ni bagi hidangan pengantin...


Resepi :


Buah Naga
Lima Nipis
Buah longan (dlm tin)
Gula
Ais
Air


Cara :


1) Buah naga di potong halus (2 biji)
2) Masuk kan dalam bekas
3) Masukkan buah longan dlm tin (1 tin)
4) Limau nipis diperah jusnye (5 biji)
5) Gula secukup rasa
6) Masukkan ais
7) Kalau nak ejas masukkan air sikit


Sedap tak !!!


RIZAL

KAMBING BAKAR JAWA







Kat Bukit Kapar tempat saya tinggal ni memang dah femes dengan kambing bakar sejak few years back. Bermula dengan kedai kambing bakar sahara di jalan kassim sampai la timbulnya banyak kedai kambing bakar kat bukit kapar ni.


Saja nak share salah satu kedai kat Jalan Iskandar. Nampak sedap kan ...




RIZAL