Monday, June 13, 2016

MAKANAN ANTARABANGSA DI UIA












Kat UIA ni memang ramai pelajar antarabangsa. Jadi banyak kedai makan yang sediakan makanan2 yang berasal dari tempat pelajar2 tu. Bagi kita org tempatan ni bagus jugak sekali-sekala cuba makanan2 yg jarang kita makan ni.


Mahallah Ali adalah antara tempat ada café yang sediakan banyak pilihan makanan antarabangsa terutama dari timur tengah. Rasa mungkin agak janggal sebab bukan kebiasaaan kita tapi apa salahnye sekali-sekala...


Cuba lahhh ..


RIZAL

SEDEKAH BERAS DI SURAU HAMDANI










Sebelum bulan puasa hari tu ada program sedekah beras di surau tempat saya SURAU HAMDANI. Satu program yg sangat bagus hasil initiative sahabat saya Ustaz Najahuddin Lateh. Ketua Kampung Haji Masadan hadir untuk berikan sumbangan kepada penerima.


RIZAL

AIR KUNANG-KUNANG






Resepi ni sangat simple dan sedap. Saya dapat dari sahabat baik saya Azhar Omar yang 'culik' resepi ni dari satu restoran di lembah kelang ni. Kali pertama cuba terus jatuh cinta dan dah jadi hidangan wajib kalau saya buat open house. Ada jugak few times masa sedara kawin disuruh untuk buat air ni bagi hidangan pengantin...


Resepi :


Buah Naga
Lima Nipis
Buah longan (dlm tin)
Gula
Ais
Air


Cara :


1) Buah naga di potong halus (2 biji)
2) Masuk kan dalam bekas
3) Masukkan buah longan dlm tin (1 tin)
4) Limau nipis diperah jusnye (5 biji)
5) Gula secukup rasa
6) Masukkan ais
7) Kalau nak ejas masukkan air sikit


Sedap tak !!!


RIZAL

KAMBING BAKAR JAWA







Kat Bukit Kapar tempat saya tinggal ni memang dah femes dengan kambing bakar sejak few years back. Bermula dengan kedai kambing bakar sahara di jalan kassim sampai la timbulnya banyak kedai kambing bakar kat bukit kapar ni.


Saja nak share salah satu kedai kat Jalan Iskandar. Nampak sedap kan ...




RIZAL

AYAM PENYET KOTAK






Kat ofis ni ada member yang ambik order untuk ayam penyet . Yang unik ialah dia jual dalam kotak . Nampak trendy dan kemas. Satu order dalam RM 8.50. Sambal memang terbaik dan semua disusun dengan kemas.


RIZAL

Sunday, May 22, 2016

KONVO SHAFIQ NASRI DI UTM, SKUDAI












Alhamdulillah adik saya yang bongsu dah konvo. Rezeki dia murah dah dpt kerja kat Kulim few months before konvo. Sekarang bertugas sebagai maintenance engineer kat Infineon. Konvo kali ni saya masuk dengan mak dan Alhamdulillah mak ok sepanjang majlis. Risau jugak sebab dia tak berapa sihat.


Konvo UTM bagi saya ringkas dan padat dan yang paling best ialah bila dah selesai ada bubble2 yg muncul kat dewan ni meriah sungguh. So pada adik tahniah ....




RIZAL



Wednesday, May 18, 2016

Cyberview Resort , Cyberjaya (sempena OBW 2016)











Reunion Old Boys tahun ni kami buat keputusan untuk cari tempat tidoq yg ala2 resort sikit. OBW tahun lepas kami stay kat Everly yang sangat best sebab betul2 sebelah Alamanda so tahun ni nak tukar suasana.


Cyberview Resort ni memang best. I was here many years ago attending 2 days workshop (masa tu masih di ExxonMobil) tapi tak tidoq la. So terus decide ngan mem besar untuk stay kat sini. Kami booked the cheapest room yang not bad at all sebab it's bigger than average , tapi nasib sangat baik sebab depa bagi upgrade to a deluxe suite yang  RM 150 lagi mahal dari harga yg kami bayar.


Bilik tu sgt besar , so kami decide untuk ajak family my sister in law untuk join jugak ..kira bilik tu kami devide bahagi 2 la. Kolam yg best dengan pokok2 keliling memang suasana resort .


Terbaik


RIZAL